Arendal Arbeiderparti vil redusere byråkratiet i kommunen

Representantskapet i Arendal Ap oppfordrer bystyret til å spare penger på å kutte i det politiske byråkratiet i kommunen. Å legge ned dobbeltarbeidende utvalg, slå sammen møter med få saker og å legge opp til flere digitale møter er forslag Arendal Ap oppfordrer til.

Arendal Arbeiderparti ønsker å redusere det politiske byråkratiet i Arendal kommune og redusere utgiftene dette medfører. Et enstemmig representantskapsmøte oppfordrer bystyret til å gjennomføre flere tiltak:  

·         Opplæring og informasjon til byens politikere vurderes gjennomført ved nettbaserte kurs eller webinarer der dette er hensiktsmessig. Dette for å spare møtegodtgjørelse og andre utgifter ved fellessamlinger, og for å skape rom for at utvalgenes arbeid overføres til komiteene.

·         Alle politiske arbeidsutvalg avsluttes før jul 2020, og eventuelt videre arbeid overføres til de respektive komiteene. Det settes ikke opp flere arbeidsutvalg i denne valgperioden.

·         Bystyremøter som har få eller ingen saker slås sammen eller avlyses.

Bakgrunnen for disse foreslåtte tiltakene er:

Vi har en alvorlig budsjettsituasjon, og derfor ser vi det som tvingende nødvendig at også den politiske delen av kommunen er med på å dra sin del av lasset. Det handler om å effektivisere og hele tiden realitetsorientere seg for å sikre at det aldri avholdes møter som kunne vært unngått, at ikke arbeid gjøres dobbelt og at arbeidet gjøres slik at de som skal vedta den endelige saken er tilstrekkelig opplyst.

I komite- og bystyremøte i september er det få eller ingen saker. Vi mener dette er et eksempel på møter som kunne og burde vært avlyst. Hvert av disse møtene koster minst 100 000 kr bare i møtegodtgjørelse. I tillegg kommer andre utgifter, tidsbruk og tapt arbeidsfortjeneste. 

Sett i lys av hvordan den digitale hverdagen har blitt det siste året, mener vi det bør vurderes om ikke møtene kunne vært gjennomført på andre og mer effektive måter. Ikke hver gang eller hvert møte, for det er viktig at våre politikere samles, lytter til det samme budskapet og lytter til hverandres betraktninger og spørsmål. Men det burde også kunne gjennomføres flere digitale informasjonsmøter slik at de fysiske møtene blir mer spisset mot vedtak som skal gjøres. Da kan komiteene heller bruke tid på det de ulike arbeidsutvalgene har fått i oppdrag.

I budsjettet som ble vedtatt høsten 2019 ble det satt ned mer enn en håndfull arbeidsutvalg. Noen skulle jobbe med helt konkrete saker, mens andre fikk mandat som liknet mer på hovedoppgaver i en mastergrad. Intensjonen var veldig god – la det ikke være noen tvil om det. Det er viktig å få frem en politisk styrt prosess i mange av disse sakene, samt jobbe sammen med både administrasjon og tillitsvalgte for å få frem det aller beste og viktigste før vedtak gjøres. Derfor støttet vi disse forslagene da de ble vedtatt. Det har nok også spart komiteene for noe arbeid, og enkelte politikere får ekstra god kunnskap om noen områder. Vi ønsker ikke å legge vekk dette arbeidet. Men vi bør ta en fot i bakken og se om det er måter vi kan gjennomføre møter uten overforbruk av tid og ressurser samtidig som vi sikrer et bredt forankret beslutningsgrunnlag.

Når vi vet at komiteene har mer kapasitet til å gjennomføre saksbehandling i møtene, må man revurdere om dette er hensiktsmessig bruk av tid og ressurser. Komiteene kunne organisert komitedagene annerledes ved behov, krevd mer forberedelse fra de som deltar og jobbet på flere ulike måter slik at man her kunne gjort jobben som utvalgene gjør en gang for alle. 

Ved å legge ned disse midlertidige, men kostbare utvalgene, vil man garantert spare penger som vi vet kommer godt med andre steder. Hvert møte i et utvalg koster minst 5000 kroner bare i møtegodtgjørelse, og så kommer også tapt arbeidsfortjeneste, kjøregodtgjørelse m.m. i tillegg til de timene som tas fra de ansatte i kommunen som deltar. Dette blir det penger av! I alle fall når vi ser at disse ekstra arbeidsutvalgene kanskje har mellom 10 og 20 møter til sammen.

Bystyret i Arendal har 13 ulike partier. Det er en spennende og interessant politisk hverdag. Men det er ikke til å komme unna at denne sammensetningen også medfører lange bystyremøter. Verken komiteer eller utvalg er representative for sammensetningen i bystyret, og debattene går derfor ofte i flere runder. 

Våre bystyrepolitikere fra Arbeiderpartiet vil fremme disse forslagene nå i høst. Vi håper på å få med flere av partiene i bystyret på dette slik at vi kan få til en bedre og mer effektiv møtestruktur samtidig som vi sparer kommunen for utgifter, noe som vel må kunne sies å være kjærkomment i disse tøffe budsjettider. 

Representantskapet i Arendal Arbeiderparti

Jan Rudy Kristensenleder

Representantskapet i Arendal Ap har møte i bystyresalen

Representantskapet i Arendal Ap oppfordrer bystyret til å effektivisere politiske møter for å spare penger. Her fra et partimøte i bystyresalen i Arendal rådhus.