Årets beste lærling

Gaute Richard Birkeli Fredriksen har gjennomført lærlingetiden i Arendal Eiendom med glans. Nå venter fast jobb etter avtjent militærtjeneste.

Gaute Fredriksen lærling

Nyutdannet fagarbeider Gaute Fredriksen styrer teknikken på biblioteket.

- Jeg trives kjempegodt i Arendal Eiendom, sier Gaute med et stort smil.  Mannen som nylig ble kåret til Aust- Agders beste lærling i byggfagene.  

Vi treffer han for en hyggelig prat om lærlingeordningen og veien mot fagbrevet, på driftskontoret i Arendal Bibliotek. Gaute forteller at han var ganske lei teoretisk fag på skolen, og ville ut i praktisk arbeid så snart som mulig. Etter VG 1 på Sam Eyde videregående skole, valgte han å spesialisere seg mot rørleggeryrket på VG 2.  

– Men jeg fant fort ut at det å være rørlegger ikke var noe for meg, sier han. Å krype ned mørke og trange kjellere følte jeg ikke helt var min drømmejobb.   

Det var da han så at Arendal Eiendom KF skulle ha to lærlinger i byggfag, og Gaute var ikke sen om å søke. Noe som resulterte i en lærlingeplass i det kommunale eiendomsforetaket. Etter tre år lærling sitter han nå med et ferskt fagbrev, og har ansvaret for den tekniske driften av blant annet biblioteket i sentrum og senter for eldre på Tyholmen.                         

Arendal kommune med Arbeiderpartiet ved roret har vedtatt en lærlingestrategi for perioden 2018-2021. Målet er å legge til rette for at alle unge i Arendal som ønsker en lærlingeplass skal få et tilbud. Det skal sikre at kommunen innfrir kravet om tre lærlingeplasser per 1000 innbyggere. Også på store prosjekter som nye Roligheden skole på Tromøy har lærlingeordningen stått i fokus. Her må innleide entreprenører dokumentere at de tar inn lærlinger i prosjektfasen.

Gaute Richard Birkeli Fredriksen forteller at det har vært mye å settes seg inn igjennom lærlingperioden på to og et halvt år.                                                                                    
– Jeg var ganske nervøs da jeg skulle gjennomføre fagbrevprøven over tre dager, sier han. Men det gikk heldigvis bra. Nå er jeg sikret jobb når jeg er tilbake fra militærtjeneste om ett års tid, avslutter en fornøyd fagarbeider.