Det handler ikke om et lokalt mesterskap

Ordfører Robert Cornels Nordli svarer opp et innlegg fra Arendal Høyre hvor de blant annet hevder at problemet med straffetoll på batterier produsert utenfor EU er løst. Er det virkelig sant?

Jonas og Robert på batteritomta

Jonas Gahr Støre og ordfører Robert Cornels Nordli på batteritomta i Arendal.

Viser til leserinnlegg fra Benedikte Nilsen og Roar Gundersen den 24. juli som er et tilsvar på mitt leserinnlegg i Agderposten. Jeg takker for deres engasjement og deres svar. Lokalt er det full enighet om at batterifabrikken vil vitalisere næringslivet i Agder og skape mange nye arbeidsplasser i Arendal.

Det svaret jeg hadde håpet å få fra Høyre lokalt var følgende: Klart vi skal sørge for at partileder i Høyre og statsminister setter Morrow- etableringen på sin dagsorden neste gang hun besøker Arendal! Det skal vi ordne!

Som ordfører har jeg vært opptatt av ikke å gjøre denne viktige industrietableringen til partipolitikk. En så stor etablering krever at lokale folkevalgte sammen med regionale folkevalgte klarer å få med oss de nasjonale folkevalgte. Vi deltar ikke i noe lokalt mesterskap, heller ikke i et norgesmesterskap. Dette er et verdensmesterskap hvor staten aktivt må bidra for å lykkes med å skape en slik produksjon i Norge. Det handler om et verdensmesterskap fordi Norge her konkurrerer med mange andre stater, som offensivt tilrettelegger for batteriproduksjon i sine land.

Etableringen av Morrow Batteries AS er en av de største industrielle etableringene i Norge i moderne tid etter oljen. For å få det til, så må også de politiske partiene nasjonalt på banen. Ikke enkeltrepresentanter, men ledelsen. Partiledelsen i Høyre er særlig sentral, fordi partilederen i Høyre også er statsministeren. Statsministeren bør få direkte informasjon og forståelse over hvilken etablering dette er snakk om og hva som må til for å lykkes. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å takke NHO og LO, regionalt og nasjonalt, som virkelig står på for å få dette til.

Benedikte Nilsen Glommen og Roar Gundersen prøver å svare for statsministeren, men det går ikke så godt. Jeg tviler på at de har rett i at problemet med toll på batterier er løst gjennom den nye frihandelsavtalen mellom Norge og Storbritannia. Jeg skulle ønske de har rett, for det vil være en viktig rammefaktor å fjerne 10 % toll. Jeg har ikke sett noe medieoppslag om at problemet med toll på batterier er løst. Det handler for eksempel om biler produsert i Tyskland, med en norsk batteripakke og som selges til England. Og jeg har store vansker med å tro at det som er bestemt i en avtale mellom Storbritannia og EU kan endres ved i en avtale mellom Norge og Storbritannia. Jeg vil gjerne høre hva statsministeren har å melde om tollproblemet. Er tollproblemet virkelig løst, slik Høyre lokalt hevder?

Det er svært mange elementer som skal på plass. Det er snakk om boligtomter, næringstomter, kollektivtransport, kulturtilbud, utdanningstilbud, fritidstilbud mm. Dette er utfordringer som Arendal kommune må engasjere seg i, noen sammen med Agder fylkeskommune, næringslivet, universitetet osv. Erna Solberg kan spille en nøkkelrolle for å få veien fra Eyde Energipark til havna i Eydehavn på plass. Veien er blant de mest prioriterte veistrekningene i Agder sine innspill til nasjonal transportplan. Denne veien blir viktig for Morrow, men den blir også viktig for en planlagt biozinfabrikk i Åmli og for Bergene Holm. Det er i 2020 målt 253 daglige yrkeskjøretøy allerede på dagens vei til havna. Statens Vegvesen omtaler veien som noen av «de viktigste korridorene i det norske transportsystemet». Det kan nevnes at E134 Vågslid har 282 yrkeskjøretøy daglig og E16 Filefjell har 198 daglige passeringer av yrkeskjøretøy. Vi har dårlig tid. Vi kan ikke øke belastningen på kystveien mer når det er skolevei for våre barn.

Jeg ønsker statsministeren velkommen til å sette seg inn i ulike problemstillinger rundt etableringene av en ny stor grønn industri. Dette er en industri som utvikler seg svært raskt og her handler det om å henge med. Jeg og administrasjonen i Arendal kommune stiller selvsagt opp. Jeg vil medvirke til at ledelsen i Morrow Batteries kan være til stede.

Robert Cornels Nordli

OrdførerArendal kommune