Hove - hva gjør vi nå?

Nå som vi endelig har landet et ansvarlig budsjett for Arendal kommune, er det en annen viktig sak for våre innbyggere som atter krever vår oppmerksomhet, og som mange etterlyser Arbeiderpartiets syn på. Nemlig hva som nå skjer på Hove.

Hva Arendal Ap mener om Hove

Vi tolker ropene etter vårt syn i Hove-saken fra både befolkning, forkjempere for Hoveodden og utbryterne fra Høyre som at vårt planmessige arbeid og nøye framarbeidet strategi for Hove, godt forankret hos partimedlemmer og partiorganisasjon, er det som har ført saken framover og inn i rammer som så langt det lar seg gjøre ivaretar arendalfolks interesser på dette populære området.

Siste utvikling i Hove-saken er at Lowcamp AS som skal utvikle campingområdet, trenger mer kapital og ønsker å trekke den inn fra andre aktører. Dyreparken skal være en aktuell investor. Det betyr at Hove drift- og utvikling (HDU), og dermed Arendal kommunes eierandel synker. HDU har ikke tilstrekkelig med kapital til å investere nå og ser seg derfor tvunget til å avstå fra å spytte inn mer penger slik at kommunen kan beholde sitt negative flertall på 34 prosent. Et negativt flertall sikrer at en kan sperre for vedtak en ikke ønsker. Den muligheten mister HDU nå. Det er uheldig fordi vi da har mindre innflytelse på hva som kan skje på campingområdet dersom reguleringsplanen munner ut i en videreutvikling av campingen.

Som politikere har vi derimot kontroll på hva vi skal tillate oss på Hoveodden gjennom at vi selv både har hånda på rattet i utarbeidelsen av reguleringsplanen av området og det er vi som skal vedta reguleringsplanen.

Arbeiderpartiets strategi rundt bruken av campingområdet er den samme siden vi utarbeidet denne for to år siden. Den inneholder følgende seks punkter:

1) Naturen og kulturlandskapet på Hove skal ivaretas

2) Allmennhetens tilgang til området skal styrkes

3) Eksisterende og framtidige tiltak skal ikke innebære privatisering av området

4) Utleiehytter og andre installasjoner skal være i kommunal eie

5) Hytte- og campingparkering må ikke belaste de offentlige parkeringsplassene

6) Det reguleres inn areal til campingvogner og bobiler i Hove-området, dog på en slik måte at pkt. 1, 2 og 3 likevel ivaretas.

Det er først og fremst punkt 4 som nå utfordres. Kommunen ved HDU har fremdeles eierandeler, men ved at eierandelen synker vil denne innflytelsen svekkes. Det mener vi er uheldig. Aller helst hadde vi sett at Lowcamp AS ventet med å hente inn flere investorer til reguleringsplanen var ferdig vedtatt, og dette har vi også sendt sterke signaler om, uten at det har blitt tatt hensyn til. Styret i HDU informerte formannskapet om situasjonen og har handlet slik de har måttet gjøre med den økonomien de har.

Det er viktig å huske på at det viktigste nå er hvordan reguleringsplanen blir. For Arbeiderpartiet er våre strategipunkter førende, og punktet om kommunalt eierskap i aktiviteten der ute er viktig for at vi ikke skal miste kontrollen på dette viktige området. Vi må da se om vi kan finne åpninger for å komme sterkere inn i prosjektet utover våren, eller se om det blir nødvendig med strengere regulering av området for å sikre de tre første punktene i strategien vår.

Vi må også se hele Hove- og Spornesområdet under ett. Det er også store planer i forbindelse med Herregården som utfordrer allmennhetens tilgang og ikke minst påvirkninger på naturen og naboene i området. Her må vi også være oppmerksomme.

Til slutt ønsker vi å stille Høyre-utbryterne Roar Gundersen og Benedikte Nilsen Glommen spørsmålet tilbake om hva de ser for seg på Hove? Det skriver de ikke noe om i sitt innlegg hvor de angriper Arbeiderpartiet. Høyre er også i denne saken tydeligvis veldig splittet og sitter musestille i båten om hva de tenker om Hove.

Nina Jentoft og Vanja Grut, bystyrerepresentanter for Arendal Arbeiderparti