Hverdagskriminaliteten må etterforskes

På grunn av ressursmangel må politiet i dag henlegge en rekke saker. Dette omtales ofte i mediene hvor vi alt for ofte ser at saker med kjent gjerningsmann ikke blir prioritert.

Eldrup Hansen har opplevd å få to saker henlagt av politiet.

Eldrup Hansen tok initiativ til forslaget om å opprette en egen etterforskningsenhet for henlagte anmeldelser på representantskapet i Arendal Arbeiderparti etter å ha opplevd å få henlagt to saker av politiet.

Nedprioritering av hverdagskriminaliteten skjer med basis i et rundskriv fra Riksadvokaten (RA-2016-3 pkt III). Her fremgår det at politiet kan henlegge enkelte saker med kjent gjerningsperson eller hvor gjerningspersonen kan lett identifiseres, på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet.Ofte ser vi at henleggelsen av mindre saker skaper grunnlag for større saker samtidig som det undergraver folks rettsfølelse. Slik kan vi ikke ha det. Vi er avhengige av at politiet har legitimitet i befolkningen. Hvis denne tilliten går tapt, vil ikke politiet kunne utføre sitt samfunnsoppdrag. Politiet må derfor tilføres flere midler slik at også hverdagskriminaliteten blir etterforsket.Arbeiderpartiet vil satse på et politi med sterk lokal forankring. Vi vil tilføre flere ressurser til politidistriktene slik at politiet kan få økt grunnbemanning. Gjennom en egen satsing på påtalemyndigheten i politiet vil Arbeiderpartiet legge til rette for et reelt etterforskningsløft. På denne måten skal politiet settes bedre i stand til å etterforske også de mindre sakene.Arbeiderpartiet i Arendal vil foreslå at politiet oppretter en egen avdeling for å håndtere saker som i dag ikke blir etterforsket på grunn av ressursmangel. Riksadvokatens rundskriv om ikke å prioritere slike saker bør dermed trekkes tilbake. En ny regjering utgått fra Arbeiderpartiet vil være den beste garantist for en aktiv forebygging og bekjempelse av kriminalitet i hele landet.

Arendal 13.11.20Jan Rudy KristensenLeder