Innsats for økonomisk balanse

Ordfører Robert Cornels Nordli forteller i dette innlegget om at vi må snu alle steiner for å lose høstens budsjettutfordringer vel i land.

Denne uka møtes Arendal bystyre for første gang etter ferien. I forkant av bystyremøtet presenteres en uprioritert liste over mulige tiltak som kan bidra til at bystyret i desember kan vedta et budsjett i balanse. Alle folkevalgte i alle partier i Arendal bystyret er opptatt av at Arendal kommune skal være en god kommune å bo i. Sammen med våre ansatte, næringslivet og frivilligheten, så gjør alle sitt ytterste for å få det til.

Prognoser for neste års budsjett viser at Arendal kommune har for lave inntekter sammenliknet med dagens driftsutgifter. Arendal kommune har en budsjett utfordring for neste år på cirka kr. 150- 190 millioner. I tillegg til ubalansen mellom inntekter og utgifter har statlige endringer i rammer og regelverk også hatt stor innvirkning på det utfordringsbildet vi står overfor. For at kommunen skal levere et budsjett i balanse er det derfor helt nødvendig å finne tiltak som sikrer en langsiktig bærekraftig økonomi. 

Bystyret har bedt rådmannen legge fram oversikt over mulige

-         Inntektsøkninger

-         Utgiftsreduksjoner

-         Strukturendringer

-         Reduksjoner i tjenestetilbud

-         Investeringer og andre tiltak som kan utsettes

Bystyret har bedt om en uprioritert liste som er mer omfattende enn det som er nødvendig. Dette for å legge til rette for at de folkevalgte står for prioriteringene. Således må påregnes diskusjoner både innad i det politiske miljø og i det offentlige rom. Som ordfører har jeg stor tro på at prosessene vil lede fram til de best mulige beslutningene i løpet av høsten. Og selv om diskusjonene kan bli intense knyttet til de ulike tiltakene, er det viktig å være oppmerksom på at det alt vesentlige av kommunens tjenestetilbud vil bli lite berørt. Innbyggernes rettigheter er uberørt, og kommunens ansatte vil levere gode tjenester også i fortsettelsen.

Før bystyret legger frem sine vurderinger og prioriteringer kommer det til å være en prosess der vi sammen er med på å snu alle steiner. I lys av måten budsjettprosessen har startet på har jeg stor tro på at bystyret, kommunens ledere, ansatte og tillitsvalgte i samarbeid med næringsliv, organisasjoner og innbyggere har det aller beste utgangspunktet for å levere gode og fremtidsrettede tjenester i Arendal.

Robert Cornels NordliOrdfører

Arendal kommune 

Bilde av ordfører Robert Cornels Nordli