Jakob med gitar

Jakob (19) spiller på mange strenger

Med en tredjeplass på Arbeiderpartiets kommunevalgliste blir Jakob Tørå Hæier trolig bystyrets yngste medlem etter valget til høsten. Som partifelle og sønn av Josef Hæier har Jakob nærmest fått inn politikken med morsmelken. Bli kjent med vår fremadstormende ungdomspolitiker som bokstavelig talt spiller på mange strenger.

Jakob med gitar

Vi møter Jakob Heier sammen med partifelle Tore Ingvald Brømnes på plassen utenfor Nesheim skole. De bor begge i Austre Moland og har et brennende engasjement for å bevare skolen som er så viktig for lokalsamfunnet. Men mer om dette senere. 

For mange er nok Jakob Hæier et relativt uskrevet politisk blad selv om har mange år bak seg i AUF og har vært med i ungdommens bystyre. Så vi spør: Hvem er denne unge politikeren som snart er på full fart inn i bystyret? 

Jeg er en person som liker å by på meg selv og jeg liker at de rundt meg har det bra. Jeg er en kreativ fyr som er glad i kunst og musikk, glad i å stå på scenen. Jeg liker å være med venner, liker å være sosial. Men jeg er og veldig opptatt av at ting skal være rettferdig. 

Du er og aktiv musiker? 

Ja, og det var min morfar som oppfordret meg til å begynne på musikkskolen. Så den gitaren jeg har med meg her nå har han vært med på å betale for. Jeg jobbet en hel sommer hos han i hagen for å få råd til gitaren. Jeg har hatt engasjement i kultur- og musikkmiljøet i Arendal siden jeg startet på musikkskolen. Og i sommer har jeg for første gang spilt med et fullt band. Det var på Spornesfestivalen på Tromøy, utrolig gøy. 

I tillegg til musikken skal vi nå bli kjent med deg som politiker. Du gleder du deg til å komme inn i bystyret? 

Jeg synes det er kjempegøy, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått den tilliten fra partiet til å bli satt opp så høyt på listen. Men samtidig synes jeg det er litt på sin plass at partiet satser på unge og jeg håper å kunne bidra aktivt i bystyret med mine tanker perspektiver. 

Som ung politiker, hva er det spesielt du tenker du kan bidra med i det nye bystyret?

Det handler bla om debatten rundt skolestrukturen og hvor viktig det er både for elevene og lokalsamfunnene at vi bevarer barneskolene, småskolene på trinn 1-7. I tillegg tenker jeg og hvor viktig det er å senke terskelen for at flere unge skal kunne engasjere seg i lokalpolitikken. Jeg håper for eksempel at ungdom kan blir mer inkludert i saker som skal behandles i bystyret, så vi må skape flere demokratiske arenaer for ungdom. 

Ja, vil du komme til å engasjere deg som en talsperson for ungdommen i bystyret, eller vil du og komme til å engasjere deg i andre saker? 

Klart jeg vil engasjere meg i flere saker. Som folkevalgt partimedlem har man jo et ansvar å engasjere seg i de de aktuelle sakene og de standpunktene partiet står for, uavhengig av hvem som er målgruppen. Men når det er sagt, så kan jeg som evt yngste medlem i bystyret godt tenke meg å være et mellomledd mellom ungdom og vår øverste politiske ledelse, slik at ungdom kan komme til meg med saker de er opptatt av. 

Du kjenner jo en god del til ungdomsmiljøet i Arendal. Hva vil du si at ungdom nå generelt er opptatt av? 

Mange er opptatt av kultur og at de ikke blir stengt ute fra de kulturtilbud som kommunen tilbyr. Alle skal kunne føle seg hjemme i et ungdomsmiljø. Og så handler det om gode kollektivtilbud til en pris som gjør at flere unge vil kunne benytte seg av dette. 

Din far Josef Hæier, som også sitter i bystyret for Arbeiderpartiet, er svært opptatt av dialog og integrering mellom ulike kulturer og religioner i Arendal. Er dette et engasjement du deler? 

Absolutt, dette er noe jeg alltid har vært bevisst på. Vi har familie fra en annen verdensdel og jeg har opplevd den hinsidige forskjellen mellom deres og vårt samfunn. Mine besteforeldre flyktet fra Palestina til Jordan i 1948. I tillegg har jeg en mamma som jobber i voksenopplæringa med integrering, så dette er noe som opptar meg mye. 

Slår ring om nærskolen 

Partikollega Tore Ingvald Brømnes har satt seg ved siden av oss på en benk foran Nesheim Skole. I likhet med Jakob har hatt barn og nå barnebarn som går på Nesheim skole. De er begge opptatt av å slå ring om barneskolene/nærskolene i kommunen – og da ikke minst Nesheim skole. - Denne skolen er viktig for mange, elevene selvsagt, men også som samlingspunkt for lokalsamfunnet med flere aktiviteter utenom skoletiden. Det er riktig å si at Nesheim er mer enn bare en skole, sier Tore Ingvald Brømnes. 

Og vi sier klart fra i vårt program at vi vil ta vare på denne og andre småskoler, de mindre barneskolene? 

Ja, absolutt. Vi skal være en garantist for at denne skolen drives videre også i neste bystyreperiode. Og når vi tenker på den kommende industrietableringen med Morrow batterifabrikk bare et fåtalls kilometer herfra, med en forventet ny boligbygging i området – så er det klart at det vil være behov for denne skolen også i fremtiden, avslutter Tore Ingvald. 

-Jeg er hjertens enig med Tore Ingvald i dette og ikke minst når han sier at Nesheim er mer enn bare en skole. For skolen er selve symbolet på lokalsamfunnet. Dette ser vi i Arbeiderpartiet klart verdien av og vi har respekt for distriktet og lokalsamfunnet og vi forstår at skolen har en så stor betydning for alle generasjoner som sokner til dette området, avslutter Jakob Tørå Hæier.