Vanja i bunad i Marokko

Med hjerte for Arendal – og verden

Vanja Grut er opptatt av de store linjene i politikken og lar seg gjerne påvirke av andre land og kulturer i utformingen av lokalpolitikken. I sommer har hun latt seg inspirere av en helt annen kultur da hun giftet bort sin eldste sønn i et eksotisk bryllup i Marokko.

Vanja i bunad i Marokko

Vanja, du har tilbrakt sommeren i Arendal og i Marokkos hovedstad Rabat. Her snakker vi vel om store kontraster? 

«Ja, absolutt. Da sønnen min valgte å gifte seg i et tradisjonelt marokkansk bryllup, så ble det selvsagt store kontraster i forhold til hva vi er vant med i et tradisjonelt norsk bryllup. Bruden hadde for eksempel fem kjoler som hun skiftet på under seremonien. Og hun ble båret rundt i en bærestol akkurat slik Kitty Kallevig ble under seilskutetida i Arendal». 

Og du valgte og å kle deg i både i norske og marokkanske festklær? 

«Ja, jeg lurte lenge på hvordan jeg skulle kle meg og om ikke den tradisjonelle Åmli-bunaden kunne passe bra. Men når vi vet at bunadstakken er i ull, så ville det bli veldig varmt å ha den på der nede. Derfor valgte jeg en hverdagsbunad der skjørtet er i bomull, og dette sydde jeg selv. Så fant jeg i Rabat en fin rosa marokkansk kjole som bare det kostet 200 kr å leie for en kveld. Og denne skiftet jeg til på slutten av kvelden». 

Blant alle inntrykkene du sitter igjen med etter bryllupet, har du også sett ting som har relevans for deg som lokalpolitiker? 

«Det vil jeg si. En dag kjørte vi for eksempel forbi et område som fremsto som veldig rotete, det minnet mest om en forlatt byggeplass. Da fortalte vertskapet at her var det noen som hadde gått i gang med å bygge boliger etter å ha kjøpt opp jordstykker billig av fattige bønder. Men boligene måtte rives fordi det ikke forelå nødvendige godkjennelser. Så vi ble fortalt at det finnes en del korrupsjon i marokkanske samfunnet. Det får meg til å tenke på ting som har skjedd i Norge i det siste. Da tenker jeg at det er utrolig viktig at folk har tillitt til politikerne og at de følger regler og bestemmelser. For vi i Norge ønsker jo å fremstå blant de beste i verden når det gjelder det grønne skiftet. Da må jo vi gå foran med et godt eksempel for å vise at vår måte å styre samfunnet på er et eksempel til etterfølgelse, blant annet når det gjelder å fordele oljeinntektene på en måte som kommer alle til gode. Og det er jo også en muslimsk måte å tenke på. Den minner på mange måter om den sosialdemokratiske måten å tenke på, spør du meg». 

Med disse inntrykkene som bakteppe, Vanja; hva tenker du blir blant de viktigste sakene for deg i den kommende perioden i bystyret? 

«Jeg tenker at dette med såkalt arealnøytralitet blir viktig. Når vi må ofre noe skog for å bygge batterifabrikken, så må vi passe på å ikke bygge ned mer av naturen i kommunen. Og hvis vi ikke klarer dette i Arendal, så må vi se på nabokommunene våre eller steder ellers i Norge hvor dette kan kompenseres. 

Må vi da bli enda mer restriktive når det gjelder å ta vare på naturen? 

«Ja, jeg tenker det er viktig at alle har et sted å gå i naturen ut ifra sitt nærmiljø, derfor må vi ikke tillate boligbygging overalt på bekostning av naturområdene. Det er også viktig at områder ikke blir privatisert slik at vi sikrer allmennhetens rett ikke minst til de sjøværene områdene», avslutter en entusiastisk Vanja Grut.

Vanja på sykkel