Robert i gjestehavna

Robert - en folkekjær ordfører

Alle kjenner Robert og Robert kjenner alle. Dette inntrykket sitter vi igjen med etter en tur på Tyholmen sammen med vår ordfører. For han har tid til alt og alle. Derfor tok turen tok adskillig mer tid enn planlagt, men så fikk vi også vite mye mer om hva Robert brenner for, både på det personlige og politiske plan.

«Jeg kan forstå at når man er ordfører, så har man en formell rolle. Men jeg er bare Robert, jeg er bare meg. Og det tenker jeg er noe av det flotteste ved det å være ordfører og en representant for folket. For meg betyr det å være folkevalgt at det skal ikke være noen distanse mellom meg og innbyggerne. Så jeg er bare en helt vanlig person», sier Robert når vi omsider får satt oss ned for en prat. 

Og du trives best med å være uformell? 

Ja, jeg er veldig glad i å treffe folk og snakke med folk, bli kjent med dem og lytte til hva de er opptatt av. Og er det da noe jeg kan bidra med i deres hverdag, så gjør jeg gjerne det. For hver enkeltsak er viktig. Husk at bak hver enkeltsak er det en innbygger som er opptatt av sin sak, og det skal vi ha respekt for. 

Robert, på turen rundt Tyholmen har vi stoppet vi opp en åtte - ti ganger fordi du ville snakke med folk. Og alle disse kjenner du fra før? 

«Ja, de fleste vi har møtt kjenner jeg nok fra før. Så jeg vet om deres behov for hjelp i enkeltsaker som jeg har jobbet med eller som jeg er midt oppe i. Og så er det andre som jeg bare er nysgjerrige på og gjerne vil snakke med, og det er alltid hyggelig. Som turistene vi nettopp møtte utenfor Lassens Hus. De ville gjerne vite mer om huset og de andre praktfulle bygningene langs Rådhuskaia, så da tok jeg rollen som guide. Jeg pleier å si det slik: På mitt kontor skjer det jo ingenting, jeg må ut og treffe folk, treffe næringslivet. Det er da jeg føler jeg virkelig kan bidra». 

Men klarer du å skille godt nok mellom når du skal være uformell og når du skal være formell?

Det mener jeg å kunne. For meg handler det om å være klar og tydelig på de rollene man har i de ulike sammenhengene. Og det forstår folk veldig godt at det å lede bystyret er noe annet ennå slå av en prat på gata. Men jeg er den samme uansett, jeg er jo bare meg selv. 

Men den private sfæren, den vil du helst skjerme fra offentligheten?

Ja, der er jeg nok blitt mer og mer bevisst: Behovet for å ha et pusterom og kunne være privat, ikke minst sammen med barna. Det er blitt stadig viktigere for meg gjennom flere år i politikken. 

I en travel hverdag med møter og kontorarbeid fra morgen til kveld, hvordan kobler du av?

Da setter jeg bla veldig stor pris på å være med i en fotballgjeng som møtes hver søndag. Du kan si jeg er generelt opptatt av å holde meg i bevegelse, jeg er mye ute og går- og da særlig i helgene. Jeg har og invitert innbyggerne med på tur, og det er kommet utrolig mange fine samtaler ut av det. Det kan handle om alt fra rene byggesaker til personlige saker folk er opptatt av å involvere meg i. Så jeg er veldig ydmyk for å kunne dele hverdagen til veldig mange. Min telefon og mitt kontor er alltid åpent for de som vil snakke med meg. 

Politikeren Robert 

Du har vært med i politikken i en årrekke og har bak deg to perioder som ordfører. Du sier du er svært motivert for å gå på en ny periode som ordfører. Hva er det som driver deg? 

«Jeg føler meg stolt og veldig privilegert for å ha vært med på og ledet den historiske reisen Arendal nå er midt inne i. Et nytt industrieventyr tar form og optimismen er stor i kjølvannet av det. For det som virkelig betyr noe, er hvilke muligheter dette vi kunne gi innbyggerne i Arendal. I første rekke handler det om at den enkelte innbygger nå har større mulighet for å få seg jobb, komme seg ut i et fellesskap, få en videreutdanning, tjene penger og skape seg et hjem. «Alle som har opplevd det vil huske godt første gang du låste opp døra når du hadde kjøpt deg bolig. Første natta i ny bolig. Det husker jeg veldig godt, hvor stolt jeg var. Det å bidra til at flere vil kunne stifte familie og bli en del av et fellesskap, det er det som driver meg. Muligheten til å kunne gi innbyggerne en slik mulighet slik vi ser det nå. 

Så det det handler om at den nye batterifabrikken og andre nye og eksisterende virksomheter vil trenge flere ansatte, noe gjør det mulig for flere å leve gode liv? 

Absolutt, og for å ta Morrow Batteries: Det er en så stor og kompleks arbeidsplass at den vil kunne gi arbeid til alle – om du har doktorgrad, er professor, har master – eller ikke har noen fagutdanning, alle vil ha muligheter til å kunne få seg jobb. For det trengs å mange flere hender. Husk at dette er det største industrielle etableringen i Norge i morderne tid. Så vi må bare benytte oss av denne muligheten nå. 

Men fortsatt er noen skeptiske til at dette blir noe av, at vi lykkes med en slik kjempesatsing og, at det kommer så mange nye jobber? 

Ja, og det kan jeg forstå. For her handler det ikke bare om Arendal kommune. Her skal mange spille sammen for at vi skal kunne lykkes, kommunen, regionen – ja hele landet. Og så er vi er avhengige av nasjonale og internasjonale rammevilkår. Men det som har vært viktig for meg å understreke er at det ikke skal stå på Arendal kommune knyttet til denne etableringen. Og det har vi levert på – til enhver tid. Jeg er sikker på at etableringen kommer, for markedet er der og de nye miljøvennlige produktene vil komme til å bli etterspurt. 

Men dette handler vel ikke bare om Morrow Batteries?

Det er helt riktig. Og for meg er det viktig å fremheve de mange grûnderne, enkeltmannsbedrifter, små, mellomstore og store bedrifter. Det handler om å treffe alle disse – hele tida for å se om det er noe vi som kommune kan gjøre for å bidra til at de lykkes. Og det er alltid noe vi kan bidra med. Og derfor må vi som kommune være på ballen, vi må være ute og møte næringslivet der de er – på lik linje som vi må møte innbyggerne der de er. Vi er et redskap for innbyggerne, vi er et redskap for næringslivet. 

Men fortsatt har vi utfordringer?

Klart det er fortsatt mye å ta tak i. Det å vite at ikke alle innbyggere har det bra, det uroer meg. Det som er viktig for meg er at vi skal bygge flere bofellesskap for de som ikke kan bo hjemme. Vi skal bygge nytt Helsehus på Saltrød. Men jeg er også opptatt av å løfte skolen og skolehverdagen til et annet nivå enn det vi har i dag. Vi må styrke laget rundt elevene, våre yngste innbyggere, slik at de får en best mulig arena til å lære og til å utvikle seg. 

Mange vil nok si at det er tverrpolitisk enighet om flere av de sakene du her trekker frem, så har det noen betydning hvem som styrer kommunen de neste fire årene –deg eller Høyres Linda Øygarden?

Jo, forskjellen vil bli merkbar, fordi vi har vist at vi i Arbeiderpartiet – vi leverer. Vi har styrt stødig i posisjon og vi vil komme til å bruke det samme tankegodset som vi har brukt mot etableringen av Morrow –inn mot elever, ungdom, eldre, helse og oppvekst. Vi har klart å bevege Arendal kommune fremover, og vi holder det vi sier. En annen ting som klart skiller oss fra høyre er at vi mener det er gode fellesskapsløsninger og sterke fellesskap som skal sikre velferden til alle – og ikke private løsninger som spesielt tilgodeser de med tykkest lommebok. Så er det viktig å legge til at vi nå har en god regjering som leverer på mange områder vi som kommune og nærsamfunn må ha på plass. Og vi er med på å påvirke direkte inn på sakser som direkte angår oss, og regjeringen lytter til oss. For det har jeg selv opplevd: Det er utrolig stor forskjell på å ha en egen regjering og nettverk i egen regjering å støtte seg på - og det å ikke ha det. 

Avslutningsvis, Robert: Vår tidligere statsminister, Trygve Bratteli, skal ha sagt da han oppsummerte sin periode som landets øverste politiske leder: «Vi forstod tiden vi levde i og vi ga svar som folk trodde på». Er vi der i Arendal i dag, vil du si?

«Oi, det var et stort spørsmål, men jeg håper vi er der at vi kan svare opp de utfordringene som vi ser til enhver tid, det er det som er politikken: Det å skape løsninger for de utfordringer den enkelte innbygger har. For vi er tjenere for våre innbyggere og da må vi levere de tjenestene det er behov for – til enhver tid. Så det er det vi må etterstrebe. 

Skape – dele -sammen? 

Skape – dele – sammen.

Robert Cornels Nordli, ordfører i Arendal

Født 1976, fem barn 

Tidligere barne- og ungdomskonsulent i Arendal kommune 

Medlem av Arendal bystyre siden 1999 

Ordfører siden 2015 (to perioder)