VELKOMMEN MORROW BATTERIES

Meldingen vi fikk før jul om at Morrow Batteries skal etablere seg i Arendal, Eyde Energipark, med en batterifabrikk med opptil 2.500 arbeidsplasser kan være starten på en av de viktigste begivenhetene i moderne tid for Arendals snart 300 år lange historie. Jeg må nok innrømme at jeg på lik linje som mange andre prøver å ta inn over meg hvor stort og viktig dette er.

Robert Cornels Nordli på Hoveodden

- Etableringen av batterifabrikken peker fram mot en ny og bedre tid for vår region, skriver ordfører Robert Cornels Nordli om at vi får batterifabrikk i Arendal.

Det at Morrow Batteries har valgt å legge det de omtaler som verdens mest klima- og miljøvennlige batterifabrikk til vår region vil forplikte oss alle. Det vil forplikte næringslivet, innbyggerne og alle folkevalgte. Det er vårt ansvar å sørge for at vår region leder an i utviklingen til et klimanøytralt samfunn. Etableringen vil ikke gi en umiddelbar befolkningseffekt, men en gradvis utvikling i takt med utbyggingen. Hele Arendals-regionen må regne med en større befolkningsvekst enn vi ellers ville hatt.

Industrireising av det omfang Morrow Batteries har ambisjon om vil stille store krav til både offentlig og privat infrastruktur. Både statlige myndigheter, Agder fylkeskommune, nabokommunene og Arendal som vertskommune vil måtte delta i tilretteleggingen på ulike måter. Samtidig har vi en region, både i Agder og Østre Agder, med en godt utviklet samarbeidskultur. Vår felles strategi må være å sørge for at etableringen gir utviklingsmuligheter til alle deler av regionen.

Etableringen av batterifabrikken peker fram mot en ny og bedre tid for vår region. Med så mange arbeidsplasser kommer det «spin- off»-effekter i form av nye arbeidsplasser i bygg og anlegg, service og offentlig tjenesteyting. Vi får flere jobber og vi får flere i jobb. Etableringen legger grunnlag for et mer variert arbeidsmarked i Arendal og vår region. Alle kommunene rundt Arendal blir nødt til å se på sitt planverk med nye øyne.

Etableringen av batterifabrikken vil føre til økt mobilitet i regionen: Arbeidskraften ved fabrikken vil komme fra mange lokalsamfunn. Det vil bli arbeidspendling både østfra, vestfra og nordfra og det er vårt felles ansvar å sørge for at etableringen ikke fører til økt klimautslipp. Vi må sammen utvikle en politikk for elektrifisering av bilparken og bygge ut et nytt og bedre kollektivtrafikktilbud.

Noen ser det nok som et paradoks at det er «det grønne skiftet» som legger grunnlaget for ny vekst og utvikling i Arendals-regionen. Jeg ser det slik at overgangen til et klimanøytralt samfunn ikke står i motsetning til økonomisk utvikling, men er en forutsetning for økonomisk utvikling. Navnet Eyde industripark peker både bakover til industrireisingen vi hadde for hundre år siden, samtidig som den peker på mulighetene som ligger foran oss.

Jeg har stor tro på at vi klarer å utvikle eller rekruttere den arbeidskraft og den kompetanse som vårt nye lokalsamfunn vil trenge. Vi må legge til rette for at vår egen ungdom kan skaffe seg kompetanse som batterifabrikken trenger. Dette er en utfordring til både Universitetet i Agder og til fylkeskommunen. Det vil bli stort behov for både ingeniører og for kompetente fagarbeidere. Det er vel naturlig at universitetet styrker og utvikler sitt studietilbud i fornybar energi? Folk som er utenfor arbeidslivet får nå en ny sjanse. Arbeidstakere som allerede er i arbeidslivet kan allerede nå tenke over hvordan de kan skaffe seg relevant kompetanse for å gå inn i noen av de spennende arbeidsplassene som kommer. Dette er også utfordringer som NAV snarest bør være med på å løse.

Robert Cornels Nordli

Ordfører